gyermek, baba szemész Ma 2022. szeptember 26., Jusztina napja van. Sok boldogságot kívánunk! Holnap Adalbert napja lesz.
gyermekszemész szemvizsgálat

Szemvizsgálat

Kérdések és válaszok

Mit jelent a BabaSzemész?

BABASZEMÉSZ - egy új, egyedülálló, babáknak és gyermekeknek kifejlesztett szemvizsgálat, mellyel kiszűrhetők a csecsemők veleszületett szemészeti funkcionális eltérései. Minden olyan esetben, amikor egy gyermek nem tud még megfelelően, illetve megbízhatóan visszajelezni a látás minőségéről, a vizsgálat fényt deríthet különböző eltérésekre.

A szűrővizsgálat nagy előnye, hogy úgy végezhető el a szemviszgálat, hogy az a gyermek részéről semmilyen együttműködést, koncentrációt nem igényel. Nem kell olvasni tudnia, vagy képeket felismernie, de még beszélnie sem.

 Fontos szempont ezen kívül, hogy a
SZEMCSEPPEL TÖRTÉNŐ PUPILLATÁGÍTÁS NEM SZÜKSÉGES.Miért fontos a kisbabák szemét vizsgálni?

baba szemvizsgálatA szülők sokszor nincsenek tudatában, hogy a kicsi szeme esetleg nem működik megfelelően, mert látszatra semmilyen probléma nem jelentkezik. A csecsemőkori kancsalság laikus számára nem biztos hogy mindig egyértelműen felismerhető. A kétszemes éleslátás hiánya olyan súlyos tompalátáshoz vezethet a kisgyermekek egyik szemén, amely egy bizonyos koron túl egyáltalán nem gyógyítható. A csecsemők szemének vizsgálata ugyanolyan fontos, mint pl. a hallás, vagy a csípőficam vizsgálat. Külföldön már a szemvizsgálat is kötelező szűrés a babáknál. Mint minden betegségnél itt is a megelőzés az elsődleges!


Milyen gyermekkori szembetegségek szűrhetők ki a BabaSzemész vizsgálattal?

gyermek szemvizsgálatMegdöbbentő adat, hogy minden nyolcadik gyermek szemvizsgálatakor találtunk valamilyen problémát. Gyakran találkozunk a két szem közötti jelentős dioptria különbséggel, rejtett kancsalsággal, fixálási problémával, magas dioptria értékkel – mely szemüveg korrekcióra  szorulna.
 100 egészségesnek vélt baba közül 16 kisgyermek szeme eltérést mutat, amelyből 3 eset rejtett kancsalság. A kancsalság e formáját 1 éves kor alatt ezzel a géppel lehet a legegyszerűbben szűrni, ilyenkor még nem késő, a gyermek szeme ekkor még korrigálható.

Rendellenesség neve Előfordulás
Magas cylinder érték 5 gyerek
Magas dioptria érték 2 gyerek
Két szem közötti jelentős dioptria eltérés 5 gyerek
Tompalátás (egyik szem súlyos látáscsökkenése) 1 gyerek
Rejtett kancsalság 3 gyerek
Az adatok 100 megvizsgált gyermekre értendők.


Milyen életkorban lehet és ajánlott a vizsgálatot elvégezni?

Az éleslátás kifejlődése korhoz kötötten kódolt, azaz a tompalátás egy bizonyos koron túl nem javítható. A BabaSzemész gyermek szemvizsgálat életkorra tekintet nélkül bármilyen korú csecsemőnél, illetve kisgyermeknél elvégezhető, aki már ülni tud az anyja ölében. Tapasztalataink szerint először 6 hónapos korban célszerű elvégezni a vizsgálatot. Az értékelést követően javasoljuk a következő kontroll időpontját.Hogyan zajlik le egy BabaSzemész szemvizsgálat?

A vizsgálat kellemes légkörben történik, ahol a gyermek az édesanyja, vagy kísérője ölében ül az egész vizsgálat alatt. A kicsi kb. 1 méter távolságból néz a kamerába, amely hangokat és fényt bocsát ki, így odavonzza a gyermek figyelmét. A gép azonnal érzékeli, amikor a gyermek a kamerába fókuszál, és elvégzi a mérést. Az egész vizsgálat gyors, barátságos és nem él vissza a gyermek türelmével. A kicsinek nem kell félnie a vizsgálattól, hanem játékként fogja majd fel. Szemvizsgálat 5 egyszerű lépésben! 

 

Kinetikus perimetria = Látótér vizsgálat 

A szem látási funkciója több tényezőből tevődik össze: A látás élessége, látótér, sötét adaptáció (sötétben történő tájékozódás) és színlátás.
A látásélesség vizsgálata a szemészeti szakvizsgálat szerves része, a többi funkciót speciális esetben végezzük. Látótér vizsgálatára kerül sor:


1.    Szemészeti megbetegedések esetén

Zöldhályog (Glaucoma)
A zöldhályog betegség, amely a szem belnyomásának megemelkedését jelenti, sok esetben előbb károsítja a beteg látóterét, mint a látásélességét, ezért az hosszú ideig észrevétlen marad. A páciens nem tulajdonít jelentőséget olyan apró jeleknek, minthogy indokolatlanul többször elesik, hibásan méri fel a távolságokat, mellényúl tárgyaknak.

 

2.    Neurológiai (ideggyógyászati) kórképek esetén

Az ideggyógyászati megbetegedések összetett tünetegyütteséhez gyakran hozzátartozik a látóideg különböző eredetű károsodása. A látótér vizsgálata a társszakmák számára segítség a diagnózis felállításában.


Amit a látótér vizsgálatáról tudni kell:
•    Fájdalmatlan, a pácienssel együttműködést feltételező vizsgálat
•    Előfordul, hogy tanulási célzattal a vizsgálatot meg kell ismételni
•    A vizsgálat ideje kb. 15 percVannak-e mellékhatásai a vizsgálatnak?

A vizsgálatnak semmilyen mellékhatásai nincsenek, a gyermeknek semmilyen kára nem származik abból, hogy a kamerába néz. A kicsi a géppel a vizsgálat során semmilyen közvetlen kontaktusba nem kerül, nem szükséges gyógyszeresen tágítani a pupilláját, így fájdalom sincsen.


Mi a teendő, ha esetleg eltérést találtak a gyermekemnél?

gyermekszemészHa a szűrés során bármilyen rendellenességet állapítottunk meg a gyermeknél, vagy bármilyen betegség gyanúja merül fel, további szakirányú vizsgálatot végzünk. Megállapítjuk az elltérés okát, és megkezdjük a speciális kezelést. (A rendellenesség további vizsgálata után a megfelelő terápiát alkalmazva számos későbbi problémától óvja meg a gyermeket pl. korlátozott pályaválasztás.)Hova vihetem el a gyermekemet a vizsgálatra?


A BabaSzemész szemvizsgálatot jelenleg kettő helyen végezzük.
A vizsgálatokra az alábbi helyszínekre jelentkezhet be.


Szemlátomás Optika - dunaharaszti vizsgálati helyszín